Cushings sykdom hos en geriatrisk hund

Pin
Send
Share
Send

i chien boxer-bilde av Patryssia fra Fotolia.com

Cushings sykdom, teknisk hyperadrenokortisisme, er en hundesykdom som vanligvis rammer eldre hunder og resulterer i overdreven produksjon av et naturlig steroidhormon kalt kortisol. Selv om det er utfordrende å oppdage på grunn av symptomer som etterligner den naturlige aldringsprosessen og mange andre forhold, er Cushings sykdom en håndterbar tilstand.

Sannsynligvis kandidater for Cushings sykdom

Cushings sykdom er vanligst hos eldre hunder, og noen raser er mer utsatt for det enn andre. Pudler, dachshunds, boksere, beagles og Boston terrier er blant de som mest sannsynlig lider av Cushings sykdom når de blir eldre. Forskning indikerer også at hunnhunder er mer sårbare for å utvikle Cushings sykdom enn hannhunder. Selv om det manifesterer seg oftere i visse raser og kjønn, er ingen hund immun.

Former og årsaker til Cushings sykdom

Det er to kjente årsaker som fører til en av to forskjellige former for Cushings sykdom. Den første og vanligste formen er hypofyseavhengig hyperadrenokortisisme og er forårsaket av en svulst i hundens hypofyse. Den andre formen for Cushings sykdom kalles binyrebasert hyperadrenokortisisme og er forårsaket av en svulst i binyrene.

Noen dyrehelseeksperter hevder at det er en tredje form for sykdommen, iatrogenic Cushings sykdom, som er forårsaket av administrering av høye doser steroider, men som løser seg selv når steroidbruken avbrytes.

Symptomer på Cushings sykdom

Cushings sykdom blir ofte ubemerket eller feildiagnostisert i lengre perioder fordi symptomene ligner så mye på den naturlige aldringsprosessen eller andre helsemessige forhold.

To av de vanligste symptomene på Cushings sykdom inkluderer økt vannforbruk og økt appetitt. Mer enn 80 prosent av hundene som lider av Cushings sykdom viser ett eller begge disse symptomene. Økt vannforbruk fører til økt vannlating, noe som noen ganger fører til at tidligere husbrutte hunder har ulykker. Imidlertid avviser mange kjæledyrforeldre feilaktig dette symptomet som en naturlig del av aldring. Økt appetitt blir også ofte oversett av kjæledyrforeldre som har en tendens til å betrakte en sterk appetitt som et tegn på et sunt kjæledyr.

Panting, hårtap og muskelsvakhet er andre kliniske symptomer på Cushings sykdom som vanligvis blir forvirret av naturlig aldring. Cushings sykdom kan også forårsake klumper og misfarging av huden.

Det mest utpregede symptomet på Cushings sykdom hos eldre hunder er en bulende mage. Etter hvert som fett i bukområdet forandrer seg og magemuskelmassen svekkes, kan hunder som lider av Cushings sykdom utvikle mageforstørrelse som gir dem et pottebuk.

Diagnose og behandling av Cushings sykdom

Selv om rutinemessige blod- og urinanalysetester kan tyde på tilstedeværelsen av Cushings sykdom, er det behov for ytterligere laboratorietester for å gi en mer nøyaktig diagnose. Noen av screening- og diagnostiske tester som veterinærer anbefaler for mistenkte tilfeller av Cushings sykdom inkluderer en test av urin-kortisol / kreatinforhold, en ACTH-stimuleringstest og deksametasonundertrykkelsestester med høy og lav dose. Siden det ikke er noen test for å diagnostisere Cushings sykdom, er en nøyaktig diagnose ofte utfordrende.

Behandlingen avhenger av sykdomsformen og hundens helse. Mange komplikasjoner kan oppstå ved behandling av eldre hunder med svekket immunforsvar. Binyretumorer fjernes noen ganger kirurgisk, mens hypofysetumorer er mer sannsynlig å bli behandlet med cellegift. Den ideelle behandlingsplanen for en hund med Cushings sykdom er en som har som mål å forbedre hundens komfort og livskvalitet. Mens hunder som lider av Cushing, kanskje ikke blir kurert, kan sykdommen behandles effektivt nok til å opprettholde god livskvalitet i mange år etter diagnosen.

Pin
Send
Share
Send

Se videoen: What causes Cushings Syndrome? (September 2024).

uci-kharkiv-org