Hva er farene ved høyt bilirubin hos katter?

Pin
Send
Share
Send

Hvis veterinæren din sier at kattens bilirubinantall er høyt, kan det bety en rekke ting. Hvis du er heldig, skyldes hyperbilirubinemi, den tekniske betegnelsen for for mye bilirubin, et problem som er lett å behandle. Farene ved høyt bilirubin avhenger av årsaken.

Bilirubin

Oransje-gul i fargen, bilirubin kommer fra nedbrutt hemoglobin fra eldre røde blodlegemer. Eldre røde blodlegemer i kroppen blir tatt ut av sirkulasjon av celler som kalles makrofager fra milten og leveren. Makrofagene produserer bilirubinet og frigjør dem i blodet der de slår seg sammen med albumin, et protein. Når de er bundet, går de til leveren, hvor celler tar bilirubinet ut av albuminet og sender det til galleblæren og gallegangene. Det ender med galle i tynntarmen for å hjelpe fordøyelsen. Hvis det er overflødig bilirubin i Fluffys system, ender han opp med gulsott.

Gulsott

Det vanligste symptomet på for mye bilirubin i systemet er gulsott. Det hvite i kattens øyne, tannkjøttet og huden får en gul tone. Han er også sløv, spiser ikke, drikker og tisser mer, og avføringen hans ligner tjære. Urinen hans kan bli ganske oransje. Gulsott er imidlertid et symptom, ikke en sykdom i seg selv, så veterinæren din må finne ut nøyaktig hva som er galt med katten din.

Sykdommer

Mens gulsott ofte skyldes leversykdom, er det ikke den eneste årsaken. Katter med høyt bilirubinnivå og gulsott kan lide av lymfom, autoimmun hemolytisk anemi, pankreatitt, indre parasitter, betennelse i galleblæren og hindring av galleflyten. Leverplager som forårsaker gulsott inkluderer hepatisk lipidose, bedre kjent som fettlever. Leverlipidose kan reverseres med god ernæringsstøtte, selv om det betyr tvangsmating. Leverkreft kan også forårsake gulsott, men her er prognosen ikke veldig god.

Diagnose

For å finne ut hvorfor Fluffy ble gul, utfører veterinæren en grundig fysisk undersøkelse og spør deg om kattens medisinske historie. Hun vil samle blod og urin for grunnleggende testing, som inkluderer en fullstendig blodtelling og urinanalyse. Veterinæren din kan anbefale røntgenstråler eller ultralyd, samt teste for serumgallesyrer og for parasitter i blodet. Hvis resultatene indikerer leversykdom, kan hun utføre en leverbiopsi. Behandling, og kattens prognose, avhenger av hva som forårsaker hans høye bilirubinnivå.

Pin
Send
Share
Send

Se videoen: I got 99 problems.. palsy is just one. Maysoon Zayid (Juli 2024).

uci-kharkiv-org