Koi vs. Gullfiskforskjeller

Pin
Send
Share
Send

i gullfisk Jim-bilde av Sandra Brunsch fra Fotolia.com

Ikke føl deg dårlig hvis du ikke kan se forskjellen mellom koi og gullfisk: De to artene ligner hverandre tett. Lær å pålitelig skille disse to fiskene fra hverandre.

Opprinnelse

karpe på steroider bilde av Christine fra Fotolia.com

Begge fiskene har sin opprinnelse i Øst-Asia og har en lang historie med selektiv avl. Denne avlen har produsert fisk som knapt ligner deres forfedre karpeforfedre. Gullfisken (Carassius auratus auratus) stammer imidlertid fra Kina og har en historie som går tilbake i århundrer, om ikke årtusener. Det er blant de første husdyrfiskene. I kontrast kommer koi (Cyprinus carpio) fra Japan og ble tammet så sent som på 1800-tallet. Til tross for at hver fisk kommer fra forskjellige slekter, er de to ganske nært beslektede.

Størrelse

gullfiskbilde av martin schmid fra Fotolia.com

I voksne eksemplarer er den raskeste måten å skille de to artene fra hverandre på størrelse. Gullfisk kan vokse til en fot i lengden, men er veldig sjelden å se en i denne størrelsen. Mange holdes under mindre enn optimale forhold, som ofte bedøver de voksne. I tillegg blir mange stammer (raser, typer) ganske enkelt ikke så store. Koi er mye større - de kan nå en lengde på 3 fot ved modenhet.

Habitat

Kinkakuji-bilde av Pixler fra Fotolia.com

Du kan også fortelle gullfisk fra koi etter deres habitat. Denne metoden er ikke sikker, men det er et godt utgangspunkt. Vanligvis holder folk gullfisk i akvarier eller boller, selv om akvarier passer dem bedre. Koi trives i dammer minst en meter dyp. Imidlertid holder noen mennesker gullfisk i dammer. Samtidig kunne et stort akvarium inneholde koi, spesielt ungdommer. Dyrebutikker selger ofte veldig unge koi fra akvarier.

Varianter

Gullfiskbilde av Lucy Cherniak fra Fotolia.com

Selektiv avl har produsert et bredt utvalg av gullfisk og koi. Imidlertid har koi fargemønstre endret seg, mens gullfiskvarianter har forskjeller i kroppsformer og finner. For eksempel har ranchu og løvehodegullfisk fargerike vekster på hodet som manke dem ser annerledes ut enn andre gullfisk. Butterfly koi har en lengre halefinne, men bortsett fra dette, ser de fleste koi ut som fargerike karper. Hvis du ser en fisk med uvanlig finn eller utseende, er det sannsynligvis en gullfisk.

Kroppsfasong

gullfiskbilde av kass fra Fotolia.com

Igjen kommer begge fiskene i mange forskjellige varianter. Imidlertid har gullfisk generelt en bredere kroppsform enn koi. Koi har en mer torpedoformet eller smal kroppsform. Gullfiskropper er generelt mer eggformede enn koi-kropper. Vær imidlertid oppmerksom på at noen gullfisk har smalere kropper.

Omsorg

japansk koi karpe bilde av Geoff Hobbs fra Fotolia.com

De fleste forskjellene mellom stell av denne fisken er relatert til dammer mot akvarier. Når gullfisk holdes i dammer, eller koi holdes i store akvarier, reduseres disse forskjellene. En stor forskjell er at gullfisk er liten nok til å ta med seg inn om vinteren hvis dammen din er utsatt for frysing. Hvis en dam er dyp nok, kan gullfisk få lov til å leve i en form for dvale over en kald vinter, men koi-dammer er nesten alltid dype nok til at dette sjelden er en bekymring. Også noen av de veldig fancy gullfiskene som bobleøyne og ranchus må holdes i spesielle akvarier.

Pin
Send
Share
Send

Se videoen: KOI AND GOLDFISH CROSS BREEDING (September 2024).

uci-kharkiv-org