Fenol og katter

Pin
Send
Share
Send

jeg katt. bilde av royaroir fra Fotolia.com

Husholdningsrensemidler dreper bakterier, men de kan også drepe katter. For å beskytte kattene dine, unngå den eller vask området med vann etter bruk.

Ren men giftig

Fenol er en etsende organisk forbindelse (teknisk sett et hydrokarbon) i mange husholdningsrengjøringsmidler og byggevarer. Det lukter søtt og tjæraktig og er vanligvis overskyet i kommersielle flytende rensemidler.

I både sin naturlige og syntetiske form er det giftig for pattedyr - spesielt katter som ikke har evnen til å rense det ut av blodet.

Katter får fenolforgiftning ved å tygge på eller innta fenolholdige produkter, samt via lokal eksponering - det vil si gjennom huden eller røykene. Det bygger opp til giftige nivåer og forårsaker eskalerende symptomer som, hvis de ikke behandles, fører til døden.

Fenol kan også disponere katter for skjoldbruskkjertelsykdommer, inkludert hypertyreose, selv om det ikke er vitenskapelig enighet om dette punktet.

Fenolholdige produkter

Mange husholdningsrengjøringsmidler har fenol i seg. Lysol og Pine-Sol er to kjente produkter i denne leiren - hvis du er bekymret, bare husk den vanlige "solen" i navnene deres. Noen munnvann og sår halspastiller inneholder også fenol.

Eteriske oljer, inkludert de i naturlige rengjøringsprodukter, har fenol i seg. Noen talsmenn for essensiell olje sier at disse naturlige fenolene er mindre giftige for katter enn syntetiske, men det biologiske faktum er fortsatt at katter har store problemer med å behandle fenol.

Kulltjæreprodukter er en annen kilde til fenol - den er opprettet under destillasjonen av kulltjære. Kulltjære brukes vanligvis på treprodukter som desinfeksjonsmiddel og konserveringsmiddel. Det hjelper også med å binde materialer som asfalt og takpapir.

Fenolforgiftningssymptomer

Fenolforgiftning manifesterer seg i flere symptomer. Først kan du merke at katten din rykker. Han kan buke, sikle, snuble, vakle eller vise generell svakhet. Oppkast og diaré er også mulig. I avanserte stadier eskalerer nevrologiske symptomer til fullblåse anfall eller lammelse. Leversvikt eller funksjonsfeil - vanlig i alle former for forgiftning - kan forårsake eller sammensette omtrent alt du kan tenke deg.

Ring veterinæren din ved første tegn på økende symptomer. Hvis du vet at katten din har blitt utsatt for store mengder fenol - mest sannsynlig fra inntak eller rulling av husholdningsrengjøringsmidler - planlegg en avtale med en veterinær. Hvis du venter på symptomer, kan det være for sent.

Beste praksis

Selv om fenolforgiftning kan bli ganske alvorlig, er det lite data eller enighet om utbredelsen. Uansett kan du ta enkle forholdsregler for å redusere kattens eksponering for den.

Det er enkelt: Unngå fenolholdige produkter. Hvis du må bruke slike produkter, plasser kjæledyrene dine i et annet rom under rengjøring. Vask alt du rengjør med vann, tørk det og luft ut rommet før du slipper kjæledyrene dine igjen. Oppbevar alle slike produkter i et sikkert skap med låsende eller lukkende dører. Hvis du lagrer konstruksjonsmaterialer behandlet med kulltjære, må du hindre kattens tilgang til dem.

Pin
Send
Share
Send

Se videoen: Istandsættelse af trævinduer - snedkerarbejde - (Kan 2024).

uci-kharkiv-org