Kan hunnhunder kjenne igjen sine avkom i senere år?

Pin
Send
Share
Send

Å beskytte og ta vare på ungene sine er instinktivt hos kvinnelige tamme hunder, akkurat som det er for hjørnetenner i naturen. Hvis et valpekull forblir hos mamma lenge nok, er deres minne innprentet, og hun vil gjenkjenne de voksne hundene som hennes i senere år.

Hundeminne

En hunds langsiktige minne er ikke som et menneskes. Hundeminne avhenger mer av innprenting, en biokjemisk prosess stimulert av syn og lukt. Imprinting er en medfødt oppførsel eller respons på en lært stimulans og forekommer på et bestemt tidspunkt i et dyrs liv kjent som "den følsomme tiden."

Dette skjer hos en morshund etter fødselen og utløser hennes beskyttende instinkt. Dette instinktet forsterkes etter hvert som valpene vokser, og hvis de blir hos demningen lenge nok, blir de hos henne hele livet, sier dyreadferdsmann Steven Lindsay. Når valpene modnes, mener Lindsay at den fysiologiske responsen styrkes hos både mor og valper, og skaper et bånd som gjør at de kan gjenkjenne hverandre senere i livet.

Gamle trekk

Selv om hundenes DNA har endret seg gjennom århundrer, stammer hundene fra ulv, og hunderens morsminne er forankret der. Ulvevalper ble igjen med familiepakken i ett til tre år til voksen alder, så det var naturlig å opprettholde familiebånd. I naturen fungerte det å holde familien samlet som beskyttelse for pakken. Selv om dette ikke er tilfelle med husdyrskull, forblir tispenes instinkt for å beskytte de unge, og hun vil beskytte dem selv fra hunder hun kjenner som bor i samme hus. Dette morsinstinktet gjør at hun kan huske sine avkom hvis de forblir hos henne gjennom den formative perioden tre til fire måneder etter fødselen, ifølge Lindsay.

Når minne svikter

Det er viktig å sosialisere unge valper mens de er i kullet med moren, men ikke å avvenne eller fjerne dem for tidlig. Noen av disse kan resultere i valper med atferdsproblemer eller treningsproblemer senere.

Sosialisering forbereder unge valper til å møte og samhandle med mennesker i alle aldre, fra barn til voksne. Når valpene er gamle nok, vanligvis rundt 4 ukers alder, hjelper besøkende som klapper og leker med dem individuelt med å forberede seg på livet utenfor kullet. Valper som ikke er sosialt kan være sjenerte eller reservert etter at de forlater kullet.

Når valper tas for tidlig, forekommer ikke fullstendig innprenting, og morhunden vil ikke kjenne igjen avkomene hennes. Valper begynner vanligvis å bli avvent mellom 4 og 6 ukers alder, men kullet forblir hos moren til de er minst 8 uker gamle.

Familietreff

Du kjenner kanskje ikke igjen en hilsen til de voksne hundene hennes når de møtes. De skriker ikke og hopper i lykkelig hilsen. Vær nøye med å observere det, og du vil se utvidet snusing og sving mellom en morhund og hennes voksne avkom. Hvis avkomene blir alt for sprudlende, kan tispa snu halen og dra, klar til å gå tilbake til en valpefri eksistens.

Pin
Send
Share
Send

Se videoen: Game Theory: Mario is COMMUNIST?!? (Juli 2024).

uci-kharkiv-org