Hørselstap av en Border Collie

Pin
Send
Share
Send

Hvis du eies av en border collie, vet du allerede at de er en smart hunderase. Hvis hunden din gradvis blir mindre lydig, eller ikke henter signaler så raskt som vanlig, er døvhet en mulighet. Tap av hørsel er vanlig i border collies, men intelligente hjørnetenner kompenserer.

Utbredelse

I følge Border Collie Club of Great Britain opplever omtrent 3,6 prosent av border collies bilateral eller ensidig døvhet. Det er sammenlignet med 0,025 prosent i den totale hundepopulasjonen. Bilateralt betyr at hunden er døv i begge ører, mens ensidig betyr at det ene øret er berørt. Mens en hundeeier vanligvis kan fortelle om hunden hans er bilateralt døv, er ikke ensidig døvhet så åpenbar. For å stille en diagnose må hunden din gjennomgå testing. Den kanskje vanligste hørselstesten hos hunder er Brainstem Auditory Evoked Response (BAER).

BAER Test

BAER-testing består i å teste hvert øre individuelt, og hele prosessen tar ikke mer enn ca. 15 minutter. Testen skal utføres av en sertifisert veterinærneurolog eller en veterinær som er veldig skolert i prosedyren. Sedasjon er vanligvis ikke nødvendig, men er et alternativ. Små øretelefoner koblet til en datamaskin plasseres i dyrets ører. Datamaskinen produserer et stimuleringsklikk og registrerer responsen.

Middelaldrende debut

Det vanligste hørselstapet ved border collies dukker ikke opp ved fødselen, eller når hundene er ganske eldre. I stedet oppstår bilateralt eller ensidig hørselstap i hundens middelalder, og begynner når han er omtrent 4 år gammel. Arbeidende grensekollier, de som flokker på en gård eller gård eller for konkurranse, krever god hørselsfølelse for å svare på kommandoer. En eier som jobber tett med hunden sin, antar at noe er galt. Imidlertid er ikke-fungerende border collies like smarte om ikke fullt så travle, slik at hørselen deres avtar kan de begynne å svare mer på visuelle eller andre signaler. I følge Pastoral Breeds Health Foundation er det ikke uvanlig at border collie-eiere hvis hunder gjennomgår BAER-testing, ikke innser at hunden er døv før etter at resultatene er inne.

Døvhet og farge

Mellom 1994 og 2002 gjennomgikk 2.597 grensekollier i Storbritannia BAER-testing. Center for Small Animal Studies (CSAS) gikk gjennom dataene og jobbet med hypotesen om at døvhet i rasen er assosiert med merle-genet. Merle er ikke et vanlig fargemønster i rasen. United States Border Collie Association definerer det som "en fortynning av den totale kroppsfargen - svart eller rød - med striper eller flekker i mørkere farge", som forekommer på de fargede områdene av hundens kropp, ikke de hvite merkene. Studien fant at døve border collies hadde høyere priser på merle-strøk, så vel som blå øyne og mer hvite hodemarkeringer enn border collies med normal hørsel.

Mødredøvhet

Det er sannsynligvis ikke overraskende at avkommet til døve hunder er langt mer sannsynlig å lide hørselstap. Uansett farge økte oddsen for døvhet med en faktor 14 for hunder hvis mødre er døve, ifølge CSAS-studien. Den konkluderte med at døvhet i rasen hadde en sterk arvelig komponent, og anbefalte at oppdrettere skulle teste for hørsel og ikke avle berørte hunder.

Pin
Send
Share
Send

Se videoen: Border Collie vs Ball (Juli 2024).

uci-kharkiv-org