Hvor lenge skal jeg la akvariet lyse?

Pin
Send
Share
Send

Riktig akvariumbelysning er viktig for fisk og vannplanter; det gir et akvarium liv. Belysning spiller en nøkkelrolle i å skape slående akvatiske scener, men det er viktig å innse at forskjellige akvarier har forskjellige lysbehov.

Varmeproduserende lys

Glødelamper, VHO – lysstoffrør og metallhalogenidlys produserer mye varme. Av de varmeproduserende lysene er glødelamper det vanligste. De er rimelige og allsidige, men det anbefales ikke å la dem stå for lenge. Jo mindre akvariet er, desto mer utsatt er de for skarpe temperaturstigninger. Å la lysene være på i lengre perioder eller til og med over natten kan være dødelig for innbyggerne i et akvarium. Overvåk ofte vanntemperaturen for å få en ide om hvor lenge du trygt kan holde lysene på (vanligvis noen få timer for 10-liters akvarier). Husets temperatur, beliggenhet i huset (dvs. nær et vindu), størrelsen på akvariet og slags fisk og planter er alle faktorene i din beslutning. VHO (svært høy ytelse), kompakte lys og metallhalogenlys brukes vanligvis av mer erfarne hobbyfolk, som ofte bruker ventilatorer i tillegg til belysningssystemene for å opprettholde jevn temperatur.

Kjøligere lys

Normale lysstoffrør er vanlige, rimelige og gir mindre varme. De kan stå trygt i lange perioder og er et godt valg av belysning for hobbyister. Mange tropiske fisker og planter kan trives i lysstoffrør.

Tropiske fisker og planter

Innfødte tropiske fisk og planter lever innen 23 grader fra ekvator og opplever omtrent 12 timer med lys og mørke. For å gjenskape tropiske forhold, la akvariet lyse i 12 timer om dagen. Noen tropiske fisker, som elefantfiskene, foretrekker svak belysning, og hvis de er inkludert, gi dem mange skjulesteder.

Tropiske planter gir skjønnhet, farge og blir ofte kosttilskudd for fisk. De trives i riktig belysning, produserer oksygen og fjerner skadelige avfallsprodukter. Vanlige tropiske "nybegynnerplanter" inkluderer banan-, Amazon-, Java- og bregneplanter.

Coldwater Fish and Plants

Gullfisk, ørekvis, risfisk og dannios (sebrafisk) lever i tempererte soner der dagslys svinger med sesongen. For å skape et mer naturlig miljø, må du matche sesongens dagslys med akvariet. Det er mange varianter av kaldtvannsplanter som kan trives i hjemmets akvarium (dvs. Anubias-arter og tiger lotus).

Alger

Å plassere en tank for nær et vindu som mottar direkte sollys, kan føre til overdreven algevekst. Tilsetningen av kunstig belysning kan forverre tilstanden. Noen alger er gunstige; spesielt for algespisende fisk, men overdreven vekst tilslører utsikten. Hvis en tank må holdes i nærheten av vinduet, balanserer du dagslys med belysning, avstand fra vinduer og hvilke typer fisk som skal kontrolleres. Noen ganger er det et spørsmål om prøving og feiling å få det riktig. En algeskrubber kan alltid gjenopprette utsikten hvis veksten går ut av hånden.

Pin
Send
Share
Send

Se videoen: Undgå ridser i akvariet (Kan 2024).

uci-kharkiv-org