Hvor lenge lever kattkatt?

Pin
Send
Share
Send

i En kattunge som kjemper om søvn. bilde av Penny Williams fra Fotolia.com

Alle huskatter - til og med raser som ikke ser ut som tabbies - har "tabby" -genet. De forskjellige stripene, flekkene og virvlene på kroppen og det karakteristiske "M" på pannen på tabbies kommer fra forfedre til villkatter til huskatter.

Genetikk

Mange faktorer påvirker levetiden hos katter, men noen gener er recessive i visse raser, eller de har blitt manipulert gjennom kontrollert avl for å produsere eller fortynne særegne egenskaper. Farge og mønster er blant genene som noen ganger muterer og gir uvanlige effekter, så selv en ren svart katt er for eksempel en tabby med mønsteret skjult i fargen. Ofte kan du se slike underliggende tabby-markeringer på en svart katt som sitter i sterkt lys.

Ved selektiv avl har noen katter mistet mange av genene de opprinnelige forfedrene hadde, og de er nå lenger fra tabby-arketypen, og har egenskaper - inkludert andre farger og mønstre - ikke assosiert med det vi kaller en tabby.

Alle katter har tabbygenet, men "tabby" refererer i dag bare til huskatter som utad beholder tabbyens markeringer. Disse kattene, som er genetisk nærmere de opprinnelige villkattene som huskatter kommer fra, har vanligvis lengre levetid enn navngitte raser, som persere eller siamesere, som blir mer spesifikt manipulert bort fra tabby-arketypen av mennesker.

Kosthold og mosjon

De fleste katter - inkludert de med tabby-mønstre - lever så lenge som 15 eller 20 år, noen eldre. Akkurat som med mennesker og andre dyr, har kosthold og trening stor innflytelse på levetiden. En katt som spiser for mye eller får et ernæringsmessig utilstrekkelig kosthold eller mindre enn optimal trening, er i fare for helseproblemer som hjertesykdom, leddgikt og diabetes, noe som kan bidra til en tidlig død. Gi katten din det lengste livet genetikken hans tillater ved å mate riktige mengder av et sunt, veterinær-anbefalt kosthold og sørge for at han får rikelig med innendørs trening for å holde ham i form selv når du ikke kan være der. Å tilby ham ting å klatre på eller leke med, vil stimulere musklene og hjernen - noe som hjelper ham å holde seg fysisk og mentalt i form.

Innendørs vs utendørs

Innendørs katter lever lenger - periode. Utendørs katter lever bare to eller tre år i gjennomsnitt sammenlignet med omtrent syv ganger lengden for innekatter. Årsakene er enkle, men varierte. Utendørs katter møter farer innendørs katter møter sjelden eller aldri, som trafikk, smittsomme kattesykdommer, predasjon, feller, ekstremvær, hundeangrep og kjæledyrstyveri. Jo flere av disse potensielt livstruende farene du kan unngå, jo lenger vil kjæledyret ditt leve. Gitt et stabilt, interessant og kjærlig hjemmemiljø, vil en innekatt trives.

Ikke-håndgripelige bidrag til lang levetid

Det er relativt enkelt å liste opp variablene som et kjæledyr ideelt sett vil leve lenge, men ofte er faktorene som bidrar mest til våre elskede katters levetid de vi ikke kan se eller definere lett. Alle kjæledyr trives i en atmosfære av rolig og kjærlig omsorg. Å gi katten din din oppmerksomhet og følgesvenn, vil stimulere hennes mentale og fysiske helse på ikke så subtile måter. Å spille interaktive spill tvinger katten din til å bevege seg - noe som gir nødvendig trening. God følelsesmessig helse bidrar også til lang levetid - å snakke forsiktig til eller bare klappe henne sender positive signaler som reduserer stress og gagner helsen.

Pin
Send
Share
Send

Se videoen: บทสนทนาภาษานอรเวย ภาคท 2 (Juni 2024).

uci-kharkiv-org