Hva er årsakene til gallestein hos katter?

Pin
Send
Share
Send

Gallestein forekommer ikke ofte hos katter, men når de gjør det, må du også holde øye med leverproblemer. Det er lite du kan gjøre for å forhindre gallestein, men det er også bare en liten sjanse for at katten din noen gang vil bli berørt. Hvis de bare påvirkes av gallestein, reagerer de fleste katter på behandlingen.

Gallestein

Gallesteinsykdom kalles formelt kolelithiasis, med steinene kjent som kolelitter. De er virkelig små steiner, som ser ut som småstein du kan finne i oppkjørselen din. Vanligvis er de dannet av kalsiumkarbonat. Tall kan variere fra ett til bokstavelig talt hundrevis. Disse kolelittene kan passere fra galleblæren til gallegangene, og blokkere strømmen av galle fra leveren. Galle opprettes i leveren og går deretter inn i galleblæren for lagring til det er nødvendig i tynntarmen, der det hjelper til med matfordøyelsen.

Symptomer

Noen ganger viser katter med gallestein ingen symptomer i det hele tatt. Hvis det er tilfelle, plager gallesteinene ikke ham, og du kan være uvitende om deres eksistens. Det er også sant for mennesker - du kan ha noen steiner i galleblæren og ikke innse det før det oppstår et problem. Katter med infeksjon på grunn av gallesteinene kan kaste opp, slutte å spise og synes i smerte. Fordi gallesteinene påvirker gallegangene og leveren, kan katten din lide av gulsott, noe som betyr at det hvite i øynene og slimhinnene utvikler en gul fargetone.

Årsaker

Flere faktorer forårsaker dannelse av gallestein. Katten din kan lide av en bakteriell infeksjon eller en svulst, eller galleblæren kan fungere dårlig. Steiner kan skyldes for mye kalsium eller kolesterol i gallen. Betennelse kan forårsake steindannelse. I følge American College of Veterinary Surgeons er sjeldenheten til disse steinene hos katter sannsynligvis fordi kattunger har mindre kolesterol i gallen enn du gjør.

Diagnose

Veterinæren din utfører røntgen eller ultralyd for å avgjøre om katten din har gallestein. Hun tar blod for testing og bestiller en fullstendig blodtelling for å se om katten din har en infeksjon. Siden andre sykdommer i lever og mage-tarmkanalen gir lignende symptomer, må hun utelukke sykdommene før behandlingen begynner.

Behandling

I noen tilfeller kan veterinæren ordinere medisiner for å oppløse steinene. Ellers utfører hun kirurgi for å bli kvitt gallesteinene. Det kan være en kolecystektomi der galleblæren fjernes, eller en kolecystotomi der steinene fjernes og galleblæren forblir. Hvis katten din lider av gallesteinsrelaterte lidelser, for eksempel kolangiohepatitt, der en gallestein hindrer kanalene mellom galleblæren og leveren, gjenoppretter kirurgisk fjerning av steinene normal funksjon. De fleste katter kommer seg ganske bra fra galleblærekirurgi, men samlet utvinning og prognose avhenger av årsaken til steinene.

Pin
Send
Share
Send

Se videoen: ЗАРУБЕЖНЫЕ ТАНЦЕВАЛЬНЫЕ ХИТЫ 90 х сборник. (September 2024).

uci-kharkiv-org