Kan to katter med øvre luftveis sykdom være i samme rom?

Pin
Send
Share
Send

Omtrent alle har lidd gjennom en rennende nese og hoste. For mennesker er det vanligvis forkjølelse; for katter er det vanligvis fra øvre luftveissykdom. Hvis Missy har en URI, er sjansen stor for at hennes kattevenninner også får det.

Hva er øvre luftveissykdom?

VCA Animal Hospital uttaler at "felin øvre luftveisinfeksjon (URI) er en betegnelse på luftveisinfeksjon forårsaket av en eller flere virale eller bakterielle midler." Få URI-er kommer fra bakterielle midler, så hvis Missy har en URI, vil hun sannsynligvis plukke den opp fra et virus, for eksempel felint calicivirus eller felint herpesvirus. Du vil sannsynligvis gjenkjenne symptomene på URI, da de er veldig lik det vi opplever med forkjølelse. Virusene irriterer Missys nesemembraner og utløser nysepisoder, som blir hyppigere og alvorligere etter hvert som infeksjonen hennes utvikler seg. Hun kan også ha en rennende nese, hoste, overbelastning, feber, tap av matlyst, åpen pust i munnen, depresjon og kvisende øyne. Hvis hun plukker opp en bakteriell infeksjon mens hun er syk, kan neseutslippet bli tykkere og gulaktig.

Hvordan kan Kitty fange det?

De fleste katter opplever URI på et eller annet tidspunkt fordi de er svært smittsomme. Katter kaster smittsomme partikler i sekreter fra nesen eller øynene, så vel som i spyttet. Missy kan hente URI fra direkte kontakt med en infisert katt eller fra eksponering for en delt gjenstand, for eksempel en delt vannfat. Missys alder, generelle fysiske tilstand og vaksinasjonsstatus kan alle påvirke hennes følsomhet for URI, men katter som bor sammen med andre katter er mest sårbare. Hvis Missy er under mer stress, for eksempel en endring i leveforholdene, vil hun ha økt risiko. Hvis hun har hatt øvre luftveissykdommer tidligere, kan hun bli bærer og oppleve en tilbakefall av tilstanden hvis hun er i en stressende situasjon.

Behandling av øvre luftveissykdom

Hvis Missy har tegn på URI, men hennes venn ikke har det, er det beste å isolere Missy for å redusere sjansen for at hun smitter den andre katten. Hvis Missy og hennes kamerat begge har URI, kan de holdes sammen under behandlingen. Veterinæren din vil bestemme det beste behandlingsforløpet. I noen tilfeller vil han foreskrive antibiotika, til tross for at de ikke virker på virusinfeksjoner. Antibiotika brukes i virale URI for å hindre at sekundære bakterieinfeksjoner utvikler seg, noe som er ganske vanlig i URI. Sørg for at hun fortsetter å spise og drikke rikelig med vann. Hvis Missy ikke er interessert i mat, kan du prøve å bruke hermetisk kalorifattig mat som vil oppfylle ernæringsmessige behov og være mer fristende for henne enn tørr mat. Hvis hun blir dehydrert eller ikke spiser, ta kontakt med veterinæren din, da det kan være nødvendig med væsketerapi.

Forebygging av øvre luftveissykdom

Den beste krenkelsen er et godt forsvar. Hvis Missy ikke er den eneste katten, er det spesielt viktig å isolere den syke katten - eller kattene - for å forhindre spredning av sykdom. Fordi katter kaster viruset, kan de deponere det i delte områder der huskameratene kan hente det. Sørg for å vaske hendene etter håndtering av kattene dine, for du kan også fungere som smittestoff. Det er også en god ide å holde Missy og hennes hjemmekamerater innendørs for å redusere risikoen for samhandling med andre katter smittet med URI. Hold kattungene dine oppdatert på vaksinene som er anbefalt av veterinæren din; vaksinene forhindrer kanskje ikke infeksjon, men de kan minimere påvirkningen hvis kattene blir smittet med URI. Til slutt vil regelmessige veterinærkontroller og god forebyggende pleie bidra til å holde kattene sunne; et sunt immunsystem vil også redusere alvorlighetsgraden av symptomer hvis de blir utsatt.

Pin
Send
Share
Send

Se videoen: Hämtar Sixten! (Juni 2024).

uci-kharkiv-org