Har hunder og katter sjeler?

Pin
Send
Share
Send

Det korte svaret er at vi ikke vet det. Siden ingen har bevist at sjeler virkelig eksisterer, kommer det ned til hva du tror - og hvor mye du kan stole på de søte, kjærlige øynene.

Hva er en sjel?

Om dyr har en sjel eller ikke, kan avhenge av din tolkning av hva en sjel er. Hvis du refererer til kapasiteten til å elske og oppleve andre følelser, tror mange eksperter at kjæledyr er i stand til dette. Selv Darwin sa i sin bok "The Descent of Man" at dyr er i stand til å føle "glede og smerte, lykke og elendighet." Siden sjelen vanligvis blir identifisert som stedet der følelsene dine kommer og bor, vil dette bety at dyr har en sjel.

Hva ekspertene sier

Forskning har vist at noen dyr har en følelse av moral, noe som absolutt vil indikere tilstedeværelsen av en sjel. Dr. Marc Bekoff - medstifter, sammen med Jane Goodall, fra etologer for etisk behandling av dyr - mener at dyr har en følelse av moralsk intelligens, noe som betyr at de viser sympati for svakere dyr i gruppen, uttrykker kjærlighet til familiemedlemmer og oppleve tristhet og sorg når en elsket dør.

Hva religion sier

Ulike religioner har forskjellige ideer om hva sjelen er og om dyr har en. Ta for eksempel kristendommen. I 1990 hevdet da pave Johannes Paulus II at dyr, akkurat som mennesker, har en gudgitt sjel. Buddhisme, derimot, tror ikke på sjelebegrepet i det hele tatt. Så dyr, akkurat som mennesker, har ikke en. Det begge har er en form for bevissthet - høyere eller lavere, avhengig av dine handlinger i et tidligere liv, som bestemmer hvem du er, menneske eller dyr, i det nåværende livet.

Beviset - eller mangel på det

I sin bok, "Wild Justice: The Moral Lives of Animals", sier Berkoff at han brukte utallige timer på å undersøke oppførselen til dyr, spesielt hunder, for å forstå deres etiske regler og moralske system. Hans oppfatning, etter mye forskning, er at dyr har samme moralske system og følelsesliv enn mennesker har. De kan forstå riktig og galt, de har forventninger og de jobber mot mål like mye som mennesker gjør - selv om disse målene er veldig forskjellige. Og mens Berkoff er enig i at det ikke er noe klart bevis på at kjæledyrene våre har sjeler, mener han at de i det minste burde få fordelen av tvilen.

Pin
Send
Share
Send

Se videoen: Rotvelt - Hunder og Katter (Kan 2024).

uci-kharkiv-org