Formålet med fuglehalene

Pin
Send
Share
Send

En fugls vinger kan være hans mest iøynefallende trekk, men halen er ikke mindre fantastisk. For andre tjener haler også spesialiserte funksjoner.

Tail Spin

Fuglhaler er villedende enkle. I hovedsak er de bare en haug med lange fjær som styres av muskler i basen. Det er mer med dem enn det som møter øynene. Hale fjær er spesialisert fjærdrakt som er lettere og stivere enn kroppsfjær. Det samme gjelder fjær på spissen og bakkanten av vingene - sammen med halene, kalles de kollektivt "flyfjær". Fugler kaster alle fjærene en eller to ganger i året. Til tross for deres likheter er det lett å se forskjellen mellom vingefjær og halefjær. Førstnevnte har en aksel utenfor midten; sistnevnte har en sentral aksel. I følge UC Davis og andre akademiske kilder utviklet fugler sannsynligvis først fjær for termoregulering og senere spesialiserte fjær for flyging.

Tar fly

Fugler bruker halene for å skape løft og kontrollmotstand under tregere flyreiser og for å hjelpe til med å styre under svinger. De ruller også halene for å redusere luftmotstanden under raskere flyreiser. Selv om et bredere vingespenn kunne oppnå noen av disse endene, ville det forby andre evner som haler gir, ifølge en artikkel fra 1996 i "Journal of Theoretical Biology." Til tross for etablert og fremvoksende forskning har ikke vitenskapen brukt opp temaet fuglhaler og flukt. Delta-wing-teorien - utviklet for å forutsi aerodynamikken til høytytende fly - unnlater å forutsi formen på fuglehalene under flukt, ifølge et papir publisert i 2002 i "The Royal Society." En ny eller modifisert teori er nødvendig for å imøtekomme deres morfologi, ifølge forfatterne.

Tell-Tale Tail

I mange fuglearter har halefjær tydelige markeringer som ikke tjener noe åpenbart formål i luftfarten. Det er fordi mange hannfugler faner sine historier og stiver om våren for å imponere potensielle kamerater. Med fantastisk fjærdrakt toppet med øye-lignende design, er flaggskipfuglen i denne kategorien åpenbart påfuglen. Uansett viser kalkuner og til og med sangfugler lignende oppførsel. Mange fugles haleoppmerking og design er artsspesifikk, noe som antyder at de hjelper fugler å gjenkjenne medlemmer av samme art - dvs. kompatible kompiser. Fugler kan også bruke halefjær for å identifisere coterie i flokk gjennom hele året og under trekk.

Balansehandlinger og plystring

Fuglhaler har utviklet seg til å tjene en rekke spesialiserte roller bortsett fra fly og visning. En hakkespetthale har for eksempel en rad tapper som hjelper henne å henge mot trestammer mens hun jakker barken. Halen hennes fungerer som en stabilisator som danner et stativ med bena. Brune kryperhaler gir dem lignende vertikale fôr. Fuglhaler kan også være med på fuglesamtaler. Det mest dynamiske eksemplet er sannsynligvis Wilsons snipes. Under frieriet hvirrer og fløyter halefjærene mens de engasjerer seg i svimlende danser.

Pin
Send
Share
Send

Se videoen: JEG REDDER EN FUGLE-UNGE. KØRE DEN PÅ EN TUNED SCOOTER (September 2024).

uci-kharkiv-org